'Trump stopt bescherming jonge immigranten'

President Donald Trump wil de beschermde status van honderdduizenden immigranten die als kind illegaal in de Verenigde Staten zijn binnengekomen opheffen. Hij maakt zijn besluit dinsdag bekend, maar wil de uitvoering zes maanden uitstellen. Zo wil hij het Congres de gelegenheid geven het verblijf van de jonge immigranten alsnog een wettige basis te geven. Dat melden Amerikaanse media, waaronder de website Politico en de zender CNN, op basis van ingewijden.

Het gaat naar schatting om 800.000 zonen en dochters van illegale immigranten die als kind door hun ouders zijn meegenomen naar de VS. Zij zijn daar opgegroeid en naar school gegaan, werken en betalen belasting en hebben geen ander vaderland. Trumps voorganger Barack Obama gaf deze 'dreamers' (dromers) in 2012 per decreet een verblijfsvergunning.

Tien Amerikaanse staten willen dat Trump hieraan een eind maakt en hebben gedreigd naar de rechter te stappen als dit niet uiterlijk dinsdag gebeurt. Veel Republikeinen in het Congres stuit een zo drastische stap tegen de borst. Trump staat echter onder druk om conservatieve kiezers tevreden te stellen aan wie hij krachtige maatregelen tegen illegale immigratie heeft beloofd. Met uitstel van de uitvoering legt hij de bal weer bij het Congres.

'Trump stopt bescherming jonge immigranten'
'Trump stopt bescherming jonge immigranten' (Foto: ANP)