'EU klaar voor verdere sancties Noord-Korea'

De Europese Unie gaat de sancties tegen Noord-Korea mogelijk verder aanscherpen. Dat zei EU-president Donald Tusk nadat Noord-Korea naar eigen zeggen een test met een waterstofbom uitvoerde. "De EU is startklaar om het beleid rond de sancties aan te scherpen," aldus Tusk.

In april werden de sancties ook al aangescherpt door de 28 lidstaten. Het verbod op investeringen werd toen uitgebreid naar de Noord-Koreaanse metaalsector, de luchtvaartindustrie en fabrikanten van conventionele wapens. Daarnaast werd het leveren van diensten aan de chemische, raffinage- en mijnindustrie verboden. De Europese sancties zijn strenger dan die van de Veiligheidsraad, omdat landen als China en Rusland die VN-maatregelen vaak afzwakken.

Hoe de nieuwe sancties eruit zullen zien, is nog onduidelijk. Volgende week komen de 28 ministers van Buitenlandse Zaken samen en zal waarschijnlijk over Noord-Korea gesproken worden. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders noemde de proef ,,opnieuw een roekeloze provocatie in een tijd van oplopende internationale spanningen".

'EU klaar voor verdere sancties Noord-Korea'
'EU klaar voor verdere sancties Noord-Korea' (Foto: ANP)