'Hollywood is racistisch'

De recente ophef over Ed Skreins casting als een van oorsprong Aziatisch personage in Hellboy, en zijn daaropvolgende vertrek uit de rol, heeft veel stof doen opwaaien in de business. Skreins statement kent voor- en tegenstanders: zij die de kritiek op whitewashing maar onzin vinden tegenover zij die zich er juist aan ergeren en vinden dat het eerlijke kansen wegneemt. Actrice Chloe Bennet heeft zich op Instagram in de discussie gemengd.

Bennet, bekend als Daisy Johnson in Agents of S.H.I.E.L.D., citeert Skreins statement (dat hij oorspronkelijk postte als een foto), en bedankt hem voor zijn houding. "Bedankt voor het stelling nemen tegen Hollywoods continue ongevoeligheid en luchthartige houding ten opzichte van de Aziatisch-Amerikaanse gemeenschap." Bennet prijst in de post zijn moed en "oprecht impactvolle stap voorwaarts".

De post maakte logischerwijs veel reacties los, waaronder diverse posts die Bennet ervan beschuldigden zichzelf te whitewashen. Bennet is geboren als Wang (haar vader is Chinees) en veranderde haar naam omdat ze anders nergens werk kon krijgen. In de reactiethread, die op moment van schrijven al ruim 1200 posts lang is, beargumenteert Bennet haar positie en verantwoordt ze het veranderen van haar naam:

"Het veranderen van mijn achternaam verandert niet dat mijn bloed half Chinees is, dat ik in China heb gewoond, Mandarijn spreek of dat ik cultureel opgevoed ben als Amerikaans en Chinees. Het betekent dat ik mijn huur moest betalen, en Hollywood is racistisch omdat ze me niet wilden casten met een achternaam waar ze ongemakkelijk van worden. Ik doe alles wat ik kan, met het platform dat ik heb, om ervoor te zien dat niemand hun naam meer hoeft te wijzigen, alleen maar om werk te kunnen krijgen."

Het is nog niet bekend of de producers van de nieuwe Hellboy-film van plan zijn de rol meer etnisch passend te casten.

Agents of S.H.I.E.L.D.: Chloe Bennet