Bug kostte Alonso plek in derde kwalificatiedeel

McLaren-coureur Fernando Alonso had naar eigen zeggen gisteren tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van België het derde deel kunnen bereiken. Verwarring is het motormanagement van zijn Hondakrachtbron zorgde ervoor dat de Spanjaard de plaats misliep.

Alonso was op Spa-Francorchamps in Q2 uitstekend onderweg, maar verloor tussen de bochten elf en twaalf een halve seconde doordat de aandrijflijn van Honda de elektrische componenten niet bijschakelde. Deze extra boost van 160 pk ontbrak, waardoor de Spanjaard veel tijd verloor.

Volgens Motorsport werd het ontbreken van de paardenkrachten niet veroorzaakt doordat er onderdelen stuk waren, maar omdat de Honda niet meer wist waar de auto zich op het circuit bevond. Een algoritme berekent wanneer er energie vrij moet worden gegeven door te kijken hoe diep het gaspedaal ingedrukt wordt.

Voor een bocht lift een coureur iets, waardoor het systeem weet dat er een bocht genomen wordt en wanneer er energie vrij moet worden gegeven. Alonso ging echter tijdens een snelle ronde volgas door Pouhon (bocht 11), terwijl hij dat het gehele weekend nog niet gedaan had. Hierdoor raakte het systeem de kluts kwijt en gaf de extra energie niet vrij. Alonso onderbrak hierop zijn snelle ronde.