Orkaan Harvey op ramkoers met Texas

De Amerikaanse staat Texas zet zich schrap voor de orkaan Harvey. De orkaan ligt vlak voor de kust en wint nog steeds aan kracht. De verwachting is dat Harvey komende nacht in Texas aan land gaat. 

Vorige week liet de Amerikaanse weerdienst al weten dat Harvey als tropische storm Yucatan, het Mexicaanse schiereiland, zou aandoen. De verwachting was dat de storm daarna in de Golf van Mexico opnieuw zou activeren. Mogelijk kreeg Mexico of heel misschien Texas daarna te maken met een krachtige tropische storm. In de dagen die volgden zagen de Amerikanen tot hun ontzetting dat de verwachting steeds verder werd bijgesteld. Het pad van de orkaan werd niet Mexico maar werd zeker Texas. Ook de kracht van de orkaan is onderschat. Gisteren werd duidelijk dat de orkaan snel aan kracht wint en krachtiger lijkt te worden dan ze vooraf hadden voorzien. Ze verwachten nu dat Harvey aan land zal gaan als orkaan van de derde categorie, heel misschien zelfs vierde categorie. De windsnelheden kunnen daarbij oplopen tot 200 kilometer per uur.

Naast de enorme windsnelheden is het vooral het water dat zorgen baart. Allereerst is daar de zogenaamde vloedgolf ('storm-surge') die vanuit de Golf van Mexico door de orkaan vooruit wordt gestuwd. Deze kan oplopen tot vier meter boven normaal. Daarnaast worden er bakken vol regen verwacht, misschien wel badkuipen vol.  Lokaal waarschuwen autoriteiten voor 800 tot 1000 millimeter. Dat zijn ongekende hoeveelheden. Alles zal afhangen van de treksnelheid van Harvey zodra hij Texas heeft bereikt.  De modellen spreken elkaar daar nog tegen maar als Harvey inderdaad heel traag verder trekt dan krijgt Texas te maken met ongekende overstromingen. 

Tienduizenden Amerikanen hebben de opdracht gekregen te vertrekken en de noodtoestand is afgekondigd in dertig kustgemeentes. Het is lang geleden dat het vaste land van de VS getroffen is door een orkaan van de derde categorie (of hoger). In 2005 zorgde de orkaan Wilma voor de nodige overlast aan de Amerikaanse kust. Sindsdien hebben ze geluk gehad. Aan dat geluk lijkt nu met de komst van Harvey een einde te komen. Ook op het forum volgen we Harvey op de voet.