Allah-Las wil niet beledigen met bandnaam

De leden van de psychedelische band Allah-Las krijgen regelmatig kritische vragen over hun naam. In Turkije werd ooit een show geannuleerd omdat de organisator zich er niet prettig bij voelde, vertelde de band vorig jaar in een interview met The Guardian.

De band noemde zichzelf Allah-Las omdat ze "iets dat heilig klinkt" zochten. Ze waren daarbij geïnspireerd door The Jesus and Mary Chain, een bekende Schotse rockband met een religieus klinkende naam.

Ze realiseerden zich niet dat het ergernis kan wekken. "We krijgen e-mails van moslims, hier in de VS en uit de rest van de wereld, die zeggen dat ze gekrenkt zijn. Maar dat is absoluut niet onze bedoeling", zei een van de bandleden. "We sturen dan een e-mail terug en leggen uit waarom we de naam hebben gekozen. De meesten begrijpen het dan wel."

De Maassilo in Rotterdam zou voor Allah-Las de derde Nederlandse stop worden in een week tijd. De band trad dinsdagavond op in Groningen tijdens het festival Noorderzon in het Noorderplantsoen en zondagavond in Venlo tijdens het Zomerparkfeest. Donderdagavond worden ze verwacht in Warschau in Polen. Ze sluiten het Europese deel van hun tour vrijdag en zaterdag af in Frankrijk.

Garagesurfrockers

Allah-Las is een Amerikaanse rockband die zich laat inspireren op surfpopliedjes uit de jaren zestig. De psychedelische garagesurfrockers uit Los Angeles stonden in 2015 op Lowlands, in het jaar na de release van hun tweede album Worship The Sun. Het debuutalbum werd uitgebracht in 2012 en draagt de naam van de band. Vorig jaar bracht die het derde album uit: Calico Review.

Het succes van de Californische band is de laatste jaren enorm gegroeid, omdat ze volgens de programmeurs van de Maassilo "veel meer zijn dan een gezellig retro-revivalbandje".

De band werd in 2008 opgericht in Los Angeles. De groep bestaat uit Matthew Correia (drums), Spencer Dunham (basgitaar), Miles Michaud (zang en gitaar) en Pedrum Siadatian (gitaar).

Allah-Las wil niet beledigen met bandnaam
Allah-Las wil niet beledigen met bandnaam (Foto: BuzzE)