Ook Steve Bannon weg uit Witte Huis

Steve Bannon is niet langer de politiek adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump. Het Witte Huis heeft bevestigd dat afscheid is genomen van Bannon.

De New York Times maakte het terugtreden als eerste bekend. Volgens de krant heeft Bannon al op 7 augustus zijn ontslag ingediend, maar een een bron dicht bij Bannon zei vrijdag in een reactie op dat bericht tegen persbureau Reuters dat die niet van plan was geweest zelf op te stappen.

Witte Huis-woordvoerster Sarah Sanders zei dat Bannon is opgestapt "na gezamenlijk overleg" met John Kelly, de stafchef van het Witte Huis. Bij eerdere ontslagen van prominente stafleden gebruikte het Witte Huis soortgelijke woorden.

Scheuren
De president zou enige weken geleden al samen met Kelly het besluit hebben genomen Bannon aan de kant te zetten. Bannon zou de tijd hebben gekregen om zijn vertrek zelf te orkestreren.

De relatie tussen Trump en de rechtse nationalist Bannon vertoont al sinds april van dit jaar scheuren. Volgens Amerikaanse media woedde er een machtsstrijd in het Witte Huis tussen Bannon en Trumps schoonzoon Jared Kushner. Die laatste is de laatste maanden meer en meer zichtbaar geworden als de nieuwe rechterhand van de president.

Trump zei in april over Bannon: ,,Ik mag Steve graag, maar ik moet jullie eraan herinneren dat hij pas zeer laat bij mijn campagne betrokken was. Ik ben mijn eigen strateeg, en ik ben niet van plan om mijn strategieën aan te passen."

Steve Bannon niet langer strateeg van Trump
Ook Steve Bannon weg uit Witte Huis (Foto: ANP)