Natuurfotografen negeren massaal inrijverbod

Het aantal natuurfotografen dat de zonsopkomst boven de bloeiende heidevelden van de Posbank in Rheden wil vastleggen, loopt uit de hand. Deze week zijn op verschillende vroege ochtenden meer dan veertig auto's geteld in het natuurgebied, terwijl dat verboden is. Boswachters, handhavers van de gemeente en de politie gaan daarom bekeuringen uitdelen, waarschuwt Natuurmonumenten.

Door natuurgebieden lopen vaak verharde wegen, die tussen zonsondergang en zonsopkomst verboden gebied zijn om de dieren rust te gunnen. Dat geldt ook voor Schietbergseweg over de Posbank. Als de heide bloeit is het gebied echter een landelijke trekker voor hobbyfotografen, die juist graag de ochtendnevel willen treffen.

"Dat is natuurlijk ook prachtig, maar het wild houdt geen rekening met een hele stoet auto's. Het aantal aanrijdingen neemt toe, dieren durven niet meer naar hun graasplekken te gaan en kunnen hun rustplek voor overdag niet meer bereiken", zegt boswachter Jose Lamain van Natuurmonumenten. "Het inrijverbod tussen zonsondergang en zonsopkomst is er niet voor niets: 's nachts is het bos voor de dieren."

Natuurfotografen negeren massaal inrijverbod
Natuurfotografen negeren massaal inrijverbod (Foto: ANP)