Rohani pleit voor meer persvrijheid in Iran

De onlangs herkozen Iraanse president Hassan Rohani heeft dinsdag een pleidooi gehouden voor meer persvrijheid. Hij vindt dat journalisten meer vrijheid moeten krijgen, maar verwacht in ruil daarvoor dat journalisten ook met die vrijheden kunnen omgaan, schreef hij op zijn Instagrampagina.

"We moeten journalisten niet op basis van absurde en irrelevante aantijgingen de mond snoeren", schreef de president ter gelegenheid van de nationale dag van de verslaggever (8 augustus). Hij feliciteerde de media en poseerde daarbij voor een foto met een groepje journalisten en fotografen.

Hoewel de persvrijheid met het aantreden van Rohani in 2013 is verbeterd, wordt kritische berichtgeving vaak toch gezien als 'het in gevaar brengen van de nationale veiligheid'. De journalisten moeten dan vaak voor de rechter verschijnen terwijl hun krant tijdelijk wordt gesloten. Jarenlang pleiten met name hervormingsgezinde media voor een herziening van de perswet. Het Iraanse parlement buigt zich nu over een nieuwe wet die ervoor moet zorgen dat vermeende persdelicten objectief door een neutrale commissie worden onderzocht.

Rohani pleit voor meer persvrijheid in Iran
Rohani pleit voor meer persvrijheid in Iran (Foto: ANP)