'Positieve dopingtest door met moeders kankermedicijn vervuilde tortellini'

In het rijtje met opvallende dopingsmoesjes hebben we mogelijk een nieuwe toevoeging te pakken. Eerder werd al gemeld dat tennisster Sara Errani betrapt zou zijn op het gebruik van een verboden middel en wereldtennisbond ITF heeft dat inmiddels bevestigd, inclusief een uitgebreide uiteenzetting over de zaak.

Errani werd betrapt op letrozol, een borstkankermedicijn wat door sporters ook gebruikt kan worden om negatieve effecten van anabole steroïden te maskeren. Naar nu blijkt is het Errani's moeder die al sinds 2005 te maken heeft met borstkanker, waarvoor ze tegenwoordig medicijnen slikt om te voorkomen dat de kanker terugkeert.

De verdediging van Errani is dan ook vooral op de situatie van haar moeder gestoeld. Moeder Errani zou nog wel eens vergeetachtig zijn en heeft haar medicijn, waarvan ze dagelijks een pil in moet nemen, daarom in een keukenkastje gelegd, waar ze voor elke maaltijd wel in kijkt. Het gebeurt wel eens dat Errani's moeder per ongeluk twee pillen uit de strip drukt, waarbij er dan één op de grond of op het aanrecht valt, soms tussen het eten.

Op een dag in februari van dit jaar was moeder een lekker maaltje tortellini met een boullion aan het bereiden en daarbij zou dan een pil in het eten gevallen zijn. Vader en moeder Errani hebben na het horen van de positieve dopingtest van hun dochter een eigen experimentje uitgevoerd, door te kijken of zo'n pil op zou lossen in het bij de zaak betrokken eten: in de boullion loste een pil verrassend niet op, maar in het vlees wat voor de tortellini gebruikt werd ook niet.

Het komt er uiteindelijk op neer dat de ITF meegaat in het verhaal, omdat ook niet duidelijk bewezen kon worden dat Errani het middel niet via de besmette tortellini in haar lichaam kreeg. De tennisster komt zo bijzonder goed weg en is door de bond voor slechts twee maanden geschorst: begin oktober mag ze weer meedoen. Haar resultaten van 16 februari tot en met 7 juni worden verder geschrapt, maar een toernooizege valt daar niet onder.

Errani haalde in 2012 nog de finale op Roland Garros (Pro Shots/Action Images)
Errani haalde in 2012 nog de finale op Roland Garros (Pro Shots/Action Images)