'Verbod op meer dan twee biertjes tegelijk halen'

"Mag ik tien bier?" Deze uitspraak is, als het aan STAP ligt, binnenkort verleden tijd. Om alcoholmisbruik te beperken zou het bij evenementen en festivals verboden moeten worden om meer dan twee alcoholische drankjes tegelijk te bestellen.

STAP werd ooit opgericht als de STichting Alcohol Preventie, maar gaat tegenwoordig schuil onder de naam Stichting Nederlands Instituut Alcohol Beleid. Preventie is dus inmiddels beleid geworden, en die taak nemen ze hoog op. Zo ook met dit bijzonder nuttige voorstel. Het zal druk worden aan de bar.

Er zijn twee redenen aan te voeren voor dit plan. Ten eerste is er de, al decennia bestaande, regel dat men geen drank mag verstrekken aan minderjarigen, en aan mensen die al genoeg gehad hebben. Als er iemand twaalf bier komt halen, kan de barman natuurlijk niet controleren aan wie dat bier allemaal wordt uitgedeeld. Met twee schijnt dat wel te kunnen.

De tweede reden is een recente uitspraak van de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, die kort na de Zomerfeesten ontsteld opmerkte dat er zo veel dronken jongeren in de stad waren: "Ze liggen dronken in de goot en moeten door hun ouders worden opgehaald." De in Limburg opgegroeide Bruls heeft waarschijnlijk even gemist dat die jongeren het helemaal niet kunnen betalen om tijdens de Vierdaagse dronken te worden aan de bar, dus die nemen hun drank gewoon van thuis mee.

Maar, we krijgen een kabinet waar waarschijnlijk zowel het CDA als de ChristenUnie deel van gaan uitmaken, en ook de VVD heeft in het laatste decennium laten blijken niet vies te zijn van een beetje betutteling. Dus wellicht wordt dit prachtige advies nog wel omgezet in wetgeving. Dat wordt heen en weer lopen op Lowlands en op de Boekelse kermis.

Heineken uit bierkraan Amsterdam ArenA (Foto: ANP)
Maximaal twee bier per keer (Foto: ANP)