Brussel start juridische procedure Polen

De Europese Commissie is juridische stappen tegen Polen begonnen vanwege een nieuwe wet die de rechtsstaat hervormt. De procedure wegens inbreuk op EU-wetgeving is vrijdag in gang gezet nadat de wet officieel werd gepubliceerd, maakt de commissie zaterdag bekend.

Polen moet binnen een maand reageren op de aanzegging. Een inbreukprocedure kan leiden tot een zaak bij het Europese Hof van Justitie.

Het gaat om een wet die de minister van Justitie het recht geeft voorzitters van gewone rechtbanken te benoemen, te ontslaan of het dienstverband te verlengen tot na hun pensioenleeftijd. Door deze beoordelingsvrijheid wordt de onafhankelijkheid van de Poolse rechtbanken ondermijnd, vreest de commissie.

Discriminatie
Ook kan het niet dat Polen voor de lagere rechters een pensioenleeftijd introduceert van 60 jaar voor vrouwen en 65 jaar voor mannen. Dat is discriminatie, aldus de commissie.

Vicevoorzitter Frans Timmermans heeft de ministers van Buitenlandse Zaken en Justitie opnieuw uitgenodigd om "de dialoog te hervatten." Brussel heeft grote zorgen over vier nieuwe wetten die regeringspartij PiS macht geven over het gerechtelijk systeem.

Brussel start juridische procedure Polen
Brussel start juridische procedure Polen (Foto: ANP)