Trumps perschef schiet uit slof

De Amerikaanse president Donald Trump weet wel waar hij de mosterd moet halen. Zijn nieuwe woordvoerder Anthony Scaramucci, opvolger van Sean Spicer, haalde tegen een journalist uit naar voormalig hoofd strategie Steve Bannon. Scaramucci zei dat hij anders is dan Bannon omdat hij zichzelf niet pijpt.

Ook noemde Scaramucci stafchef Reince Priebus "a fucking paranoid schizophrenic" die beter op kan stappen. Het Witte Huis lijkt wel op de rand te staan van een burgeroorlog. Waarom? Iemand heeft wat gelekt en het is bekend dat Scaramucci daar een hekel aan heeft, maar er is meer aan de hand.

De oorsprong is een dineetje van Trump met Scaramucci en voormalig Fox News-topman Bill Shine. Ryan Lizza van The New Yorker schreef er een stukje over en Scaramucci wilde weten hoe Lizza van het etentje wist. Dus belde hij hem op en vroeg wie er had gelekt. Maar Lizza weigerde, want journalisten geven niet zomaar hun bronnen prijs.

Ik heb ze gevraagd niet te lekken maar ze kunnen het niet helpen. Jij bent Amerikaans staatsburger en dit is een grote ramp voor Amerika, dus vraag ik je als vaderlandslievende om me een idee te geven wie er heeft gelekt", probeerde Scaramucci nog een keer.

Boos
Maar Lizza hield voet bij stuk. Volgens hem denkt Scaramucci dat Priebus boos is omdat die als stafchef niet bij het etentje aanwezig was. Best aannemelijk. Toen Sean Spicer nog persvoorlichter was, was Priebus namelijk Spicers baas. Maar Scaramucci's directe baas is Trump. Met andere woorden, in de nieuwe Witte Huis-persopstelling wordt de stafchef gepasseerd. Het dineetje illustreerde dat, tot groot ongenoegen van die arme Priebus.

De steeds kwader wordende Scaramucci ging tijdens het gesprek dan ook geloven dat Priebus het lek was (Lizza heeft dat inmiddels ontkend). Trumps keurige nieuwe woordvoerder omschreef de stafchef daarom als een "fucking paranoid schizophrenic". Dat etentje, daar moest Priebus niets achter zoeken.

Schooljongetje
Vervolgens ontpopte Scaramucci zich als schooljongetje en deed Priebus na. "Oh, Bill Shine mag wel mee-eten. Ik ga dat fokking dineetje even lekker lekken en kijken of ik hun vrijpartijtje kan stoppen net zoals ik het vrijpartijtje voor Scaramucci een halfjaar lang kon stoppen."

Pardon? Nou kijk, dat zit zo: Priebus blokkeerde na Trumps inauguratie de aanstelling van Scaramucci, die op dat moment al zijn zakelijke belangen al had verkocht om in het Witte Huis te kunnen werken. Hij moest maar liefst zes maanden uit z'n neus peuteren. Die twee liggen elkaar dus niet.

Pijpen
Maar goed, daarna verplaatse het gesprek zich naar de media-aandacht die Scaramucci krijgt. De nieuwe perschef gaf in kleurrijke taal aan dat het hem hier niet om te doen is, maar dat hij slechts zijn land wil dienen. "Ik ben Steve Bannon niet. Ik probeer mezelf niet te pijpen. Ik zit hier niet mezelf te promoten over de rug van onze fokking president."

Het lijkt er hoe dan ook op dat Scaramucci in de nasleep van het etentje thuis ook nog een paar flessen heeft opengetrokken. De perswoordvoerder schrijft in een tweet dat hij zich voortaan wat minder kleurrijk zal uitdrukken.