Teveel Palestijnen willen bidden op Tempelberg

Na een voorzichtig herstel van de rust op de Tempelberg in Jeruzalem zijn er donderdag toch weer botsingen ontstaan tussen de Israëlische politie en Palestijnen. Er ontstond een te grote toeloop van mensen die wilden bidden op de Tempelberg. Volgens de hulporganisatie Rode Halve Maan vielen meer dan honderd gewonden door onder meer rubberen kogels en traangas. De agenten zouden ook de wapenstok hebben gebruikt.

Duizenden moslims verdrongen zich op en rond de Tempelberg om te gaan bidden in de al-Aqsa-moskee. De heilige plaatsen waren weer vrijgegeven nadat de Israëlische bewakingsdienst de omstreden metaaldetectoren had weggehaald. Voor naar schatting 100.000 mensen was dat het sein naar de Oude Stad te gaan.

De voorbije dagen waren daar, maar ook op andere plekken in en rond Jeruzalem, massale ongeregeldheden met doden en gewonden. De Israëlische autoriteiten verscherpten de veiligheidsmaatregelen nadat op 14 juli twee politiemensen op de Tempelberg om het leven waren gebracht.

Door de grote toeloop donderdag en de toch weer dreigende sfeer werd een van de toegangen tijdelijk gesloten. Dat leidde tot nieuwe commotie, het gooien van stenen naar de politie en chaotische toestanden. Een aantal jonge mannen klom op het dak van de moskee om Palestijnse vlaggen op te hangen. De politie haalde die snel weg.

Gewonden bij nieuwe onrust op Tempelberg
Teveel Palestijnen willen bidden op Tempelberg (Foto: ANP)