China verplicht spionage-app

In China is het definitief 1984. Inwoners van Ürümqi, de hoofdstad van de provincie Xinjiang, zijn sinds een week verplicht om een 'toezichts-app' te downloaden en te installeren. Met deze app kan het regime controleren of de gebruiker geen ongewenste filmpjes, plaatjes of andere onwelgevallige documenten op zijn of haar kostbaarste bezit heeft staan.

Wanneer de app 'illegale' content vindt op de telefoon, dan krijgt de bezitter de opdracht om deze onmiddellijk te verwijderen. Xianjangers die weigeren de app op hun mobieltje te zetten of deze er weer af halen, riskeren een gevangenisstraf van 10 dagen.

De maatregel lijkt voornamelijk een maatregel te zijn tegen eventuele terroristische activiteiten van een moslimminderheid in de provincie. Xinjiang is het woongebied van de Oeigoeren, een Turkse bevolkingsgroep, die graag zouden zien dat China zijn zionistische vingers van het gebied af haalt en de Oeigoeren een eigen staat zouden gunnen. De heren in Peking denken daar helaas anders over en komen regelmatig met inventieve methodes om de Oeigoeren te pesten. Zo is er onlangs een verbod op baarden en lange gewaden ingesteld in de provincie. Veel moslims vinden baarden tof.