Peter Capaldi krijgt staande ovatie tijdens Comic-Con afscheid

Tijdens het Doctor Who-panel op Comic-Con International kreeg Peter Capaldi, de 12th Doctor, een staande ovatie van het bijna 6000 koppen tellende publiek.

Capaldi kondigde in januari aan dat hij stopte met de rol en rondde vorige week in Cardiff, Wales zijn laatste opnames af voor de kerstspecial Twice Upon a Time, die eind dit jaar wordt uitgezonden. In die aflevering zal hij het stokje overdragen aan Jodie Whittaker, die de rol van de 13th Doctor zal spelen.

Het panel volgde een week na de bekendmaking van Whittaker in de rol en heeft veel reacties opgeleverd. Whittaker is de eerste vrouw die in de serie de rol van de Doctor speelt. In een reactie op wat panel-moderator Chris Hardwick een hevige golf van kritiek noemde, verklaarde Doctor Who-showrunner Steven Moffat dat het eigenlijk wel meeviel. "Ongeveer 80% van het publiek op social media staat achter de keuze voor een vrouw in de rol. Dat noem ik geen golf van kritiek," aldus Moffat. De panelleden reageerden op de negatieve reacties die er wel waren door te benadrukken dat de Doctor niet eens menselijk is, en zijn/haar geslacht daarom ook niet relevant zou moeten zijn.

Maar het panel stond voornamelijk in het teken van Capaldi's naderende afscheid. De aflevering kreeg een nieuwe trailer tijdens het panel, en er werd een montage van beelden getoond om zijn drie seizoenen in de rol van de Doctor te vieren.

Na het vertonen van de beelden ontstond vanuit het applaus in het publiek een minuten durende staande ovatie, waar Capaldi een bedankje aan zijn mede-castleden en schrijvers van de serie op deed volgen. In het panel waren, naast Capaldi en Moffat, ook Pearl Mackie, Matt Lucas, Michelle Gomez en Mark Gatiss aanwezig. Hoewel Lucas en Gomez ook de serie verlaten, keert Mackie nog eenmaal terug in de kerstspecial. Gatiss, die als schrijver verbonden is aan de serie en in 2007 een gastrol speelde, zal een nieuwe gastrol spelen in deze aflevering.

Peter Capaldi bedankt zijn Doctor Who-collega's tijdens Comic-Con afscheid (Foto: Yuen Li)
Peter Capaldi bedankt zijn Doctor Who-collega's tijdens Comic-Con afscheid (Foto: Yuen Li)