Te weinig zwarten en vrouwen in Dunkirk

De nieuwste film van Christopher Nolan, het oorlogsepos dat vrijwel unanieme lovende kritieken krijgt vanwege onder meer de grote mate van realisme in de film, krijgt het vanuit bepaalde hoeken alsnog zwaar te verduren. In de film - die zich afspeelt bij Duinkerke ten tijde van de tweede Wereldoorlog - zijn namelijk te weinig vrouwelijke acteurs. Ook zou een zwarte hoofdrol de film beter hebben gemaakt.

Dikke onzin natuurlijk, want in de tweede wereldoorlog waren er niet héél veel vrouwelijke soldaten, en ook zwarte soldaten waren niet echt een ding, maar ja, fuck realisme want dat is niet divers genoeg.

Filmcriticus Brian Truitt van USA Today gaf de film een lovende recensie, maar zei - zichzelf bijna verontschuldigend - dat de film een gebrek aan diversiteit heeft. "The fact that there are only a couple of women and no lead actors of color may rub some the wrong way", aldus Truitt.

Het feit dat zelfs recensenten inmiddels kennelijk al het aantal vrouwen en etnische groepen aan het turven zijn om een diversiteitsoordeel te kunnen vellen is eigenlijk best een trieste ontwikkeling.