IGZ waarschuwt Westfriesgasthuis

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft het Westfriesgasthuis in Hoorn op de vingers getikt. Het ziekenhuis liet volgens de dienst steken vallen bij de aankoop en het gebruik van medische apparatuur en krijgt een half jaar de tijd om de problemen op te lossen.

De IGZ bracht begin juni onaangekondigd een bezoek aan het ziekenhuis, dat daarop een lopende waarschuwing ('aanwijzing') kreeg. Zo bleek onder meer dat de procedures voor de aanschaf van medische technologie "onsamenhangend en onvolledig" zijn, meldde de inspectie in een maandag gepubliceerd rapport.

"In de aanschafdossiers ontbreken voor patiëntveiligheid essentiële onderdelen waaronder een risicoanalyse voorafgaande aan toepassing van medische technologie", concludeerden de onderzoekers. Verder bleek het ziekenhuis niet goed bij te houden welke medewerkers bevoegd waren om bepaalde apparatuur te gebruiken.

Actieplan
De inspectie trof ook apparatuur aan waarop "door middel van een sticker kenbaar was dat het onderhoud was verlopen". Het personeel zou echter niet hebben ingegrepen. Ook was er intern te weinig zicht op de onderhoudsstatus van verschillende apparaten.

Het ziekenhuis is volgens de IGZ "langdurig in gebreke gebleven": het Westfriesgasthuis voldeed niet aan het zogeheten Convenant Veilige toepassing van medische technologie in de medisch specialistische zorg. "Dit had na 1 januari 2016 wel het geval moeten zijn", aldus de inspectie. Het ziekenhuis heeft inmiddels een actieplan opgesteld om orde op zaken te stellen.

IGZ waarschuwt Westfriesgasthuis
IGZ waarschuwt Westfriesgasthuis (Foto: ANP)