Eerste Afghanen ooit op WK zwemmen

Net als atletiek is zwemmen een sport die in veel landen wel beoefend wordt, zij het niet altijd op een vergelijkbaar niveau. Het gebeurt dan ook niet vaak dat een land debuteert op het WK zwemmen of atletiek, want net als in de atletiek zijn op het WK en de Olympische Spelen in beide sporten altijd bijzonder veel landen vertegenwoordigd, bijna allemaal zelfs.

Afghanistan was echter nog nooit te zien geweest op het WK zwemmen, maar daar komt deze maand verandering in. De Afghaanse zwembond heeft Mohammad Ebrahim Rajabi en Hamid Rahmi ingeschreven voor het titeltoernooi. Zoals de meeste deelnemers uit kleine landen zullen ze vermoedelijk de 50 en 100 meter vrije slag zwemmen.

"Meedoen aan zo'n groot evenement is een geweldige kans, zowel voor de bond als voor de zwemmers, om meer mensen in Afghanistan aan het zwemmen te krijgen en om onderdeel te zijn van dergelijke grote sportevenementen", liet bondsvoorzitter Sayed Sajad Aghazada weten aan wereldzwembond FINA. 

Rajabi en Rahmi hebben meerdere nationale records in handen, vooral neergezet op de Zuid-Aziatische Spelen van vorig jaar en de Islamitische Solidariteitsspelen van dit jaar.