Tijdstraffen in Tour teruggedraaid

De tijdstraffen van Rigoberto Uran, George Bennett en Serge Pauwels in de Tour de France zijn teruggedraaid. De drie kregen donderdag na de twaalfde etappe twintig seconden straf aan de broek, omdat ze bovenop de Col de Peyresourde, de voorlaatste klim van de dag, bevoorrading aangenomen hadden.

Dat mag in de laatste tien kilometer van een bergrit niet en dus werden de straffen uitgedeeld. Niks mis mee, ware het niet dat ook de Franse ritwinnaar Romain Bardet op nagenoeg dezelfde plek - ongeveer twee meter voor Bennett - een flesje aanpakte. Hij werd echter niet gestraft, naar verluidt omdat hij niet gedronken had. Je reinste onzin, aangezien bevoorrading aannemen op dat moment überhaupt niet is toegestaan. Ook Bennett gaf overigens aan het niet gedronken te hebben.

Vrijdagochtend kwam de jury met het bericht dat de straffen toch teruggedraaid zouden worden. Een opvallende keuze, want men had ook Bardet een straf kunnen geven. Verrassend was de keuze volgens boze tongen dan weer niet, want de andere optie, Bardet ook straffen, zou de kansen op een Franse tourzege wat af doen nemen. Bardet staat in het klassement derde op 25 seconden van geletruidrager Fabio Aru, tien seconden voor Uran.