'Halve tourploeg FDJ buiten tijd door zieke Démare'

De ziekte van sprinter Arnaud Démare heeft naar alle waarschijnlijkheid de halve tourploeg van FDJ de kop gekost. De Fransman, eerder al goed voor een etappezege, moest zondag al na een meter of 200 lossen.

Op dat moment was voor alles en iedereen al duidelijk dat Démare de tijdslimiet niet zou gaan halen in de loodzware bergrit, maar toch besloot men meerdere teamgenoten op te offeren om hem te helpen. Mickaël Delage en Ignatas Konovalovas voegden zich bij hun kopman en al binnen de kortste keren had het trio vele minuten aan de broek hangen.

De achterstand van Démare en zijn makkers liep alsmaar verder op en nog voor de voet van de slotklim stond het al op bijna veertig minuten, wat uiteindelijk de limiet zou zijn. Ook Jacopo Guarnieri voegde zich gedurende de rit bij zijn teamgenoten en ver na de finish zette FDJ al een bericht op Twitter, waarbij ze aangaven dat de tijdslimiet gepasseerd was en hun kwartet de finish nog niet gehaald had.

Démare en zijn maten hebben de finish uiteindelijk gehaald, maar de achterstand was vrij fors: 58:47 minuten na winnaar Rigoberto Uran bolden Démare en co over de streep, samen met Mark Renshaw van Dimension Data. Ook Juraj Sagan en Matteo Trentin kwamen te laat over de meet en liggen er in principe dus uit.