'Trump gaat uit van Russische inmenging'

De Amerikaanse president Donald Trump gaat er wel degelijk van uit dat Rusland zich gemengd heeft in de verkiezingen. De Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley stelt zaterdag in een interview met CNN dat "iedereen weet dat Rusland" erachter zit en zo ook Trump.

Haley wordt gevraagd naar de ontmoeting tussen Trump en de Russische president Vladimir Poetin tijdens de G20-top in Hamburg. In dat gesprek sneed Trump gelijk het gevoelige onderwerp aan. Volgens Haley om aan Poetin duidelijk te maken: "Ja, we weten dat je je met onze verkiezingen hebt bemoeid."

Trump heeft zich over de kwestie nooit duidelijk uitgesproken. Ook na de ontmoeting met Poetin, die alles ontkende, bleef het onduidelijk of Trump de Russen iets verwijt. Volgens Poetin zou zijn Amerikaanse ambtsgenoot zich hebben neergelegd bij zijn antwoorden.

"Iedereen probeert te muggenziften over wat hij zegt en wat niet, maar praten is één ding, daden zijn een ander", legt Haley uit. Trump heeft Poetin geconfronteerd en volgens haar is het afwachten hoe het zich verder ontwikkelt.

Door te ontkennen probeert Poetin geen gezichtverlies te lijden, stelt Haley. "Iedereen weet dat Rusland zich heeft bemoeid met onze verkiezingen. Iedereen weet dat ze zich niet alleen bemoeien met de Amerikaanse verkiezingen. Ze doen dit over meerdere continenten, en ze doen dit op een manier dat ze proberen om chaos te veroorzaken binnen de landen."

'Trump gaat uit van Russische inmenging'
'Trump gaat uit van Russische inmenging' (Foto: ANP)