Nog geen doorbraak over Oekraïne op G20-top

Het overleg zaterdag tussen bondskanselier Angela Merkel, president Emmanuel Macron van Frankrijk en de Russische president Vladimir Poetin over het militaire conflict in Oekraïne heeft tijdens de G20-top in Hamburg nog geen doorbraak opgeleverd. Hoewel er in 2015 in Minsk een akkoord werd bereikt over een staakt-het-vuren, is het geweld in de regio's Donetsk en Loehansk sindsdien niet helemaal geluwd. Rusland en Oekraïne beschuldigen elkaar ervan het bestand te schenden.

Rex Tillerson, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, vliegt zondag naar Kiev. Hij is in het gezelschap van Kurt Volker, de voormalige Amerikaanse NAVO-ambassadeur, die onlangs is benoemd door de VS als Oekraïnegezant. Samen gaan zij proberen het vredesproces op gang te krijgen.

De Amerikaanse inmenging is tegen de zin van Frankrijk. Macron zei eind vorige maand dat de Minsk-akkoorden de basis moeten blijven voor een oplossing van het conflict. Het zou een fout zijn om weer van voren af aan te beginnen en de VS bij de besprekingen te betrekken, aldus de Franse president.

Nog geen doorbraak over Oekraïne op G20-top
Nog geen doorbraak over Oekraïne op G20-top (Foto: ANP)