Vettel krijgt geen extra straf van FIA

Formule 1-coureur Sebatian Vettel heeft geen extra straf gekregen naar aanleiding van zijn gedrag tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan, zo heeft autosportfederatie FIA besloten. Wel moet de Ferrari-coureur de komende twaalf maanden vrije tijd opofferen om educatie te geven in opstapklassen.

Vettel ging zich ruim een week geleden in Baku te buiten aan het einde van de tweede safetycarperiode. Om een goede herstart te krijgen wilde de Duitser zo dicht mogelijk achter raceleider Lewis Hamilton komen. Iets te dicht, want de twee botsten. Vettel dacht dat Hamilton op de rem ging staan en ging daarom direct verhaal halen, waarbij de auto's opnieuw botsten. De stewards bestraften dit wangedrag van Vettel met een stop-and-go van tien seconden en drie strafpunten op zijn F1-licentie.

Autosportfederatie FIA besloot om de zaak nader te bestuderen en ontbood Vettel vandaag in Parijs. Dit omdat coureurs in de Formule 1 een voorbeeldfunctie hebben en omdat dit soort acties de reputatie van de sport beschadigen.

Vettel bood op zijn 30ste verjaardag zijn nederige excuses aan en is akkoord gegaan om de komende twaalf maanden zich in te zetten voor educatieve doeleinden. Zo zal hij op moeten draven om jonge coureurs in de Formule 2, Formule 3, Formule 4 en andere klasses te instrueren.