Syrische terreurverdachte opgepakt, PVV stelt kamervragen

De politie heeft in het Limburgse Brunssum een 38-jarige vluchteling uit Syrië aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een terroristisch misdrijf. De man heeft een verblijfsvergunning voor Nederland. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de arrestatie donderdag bekendgemaakt. De voorlopige hechtenis is met twee weken verlengd.

De politie heeft in zijn woning beslag gelegd op een laptop, enkele mobiele telefoons, andere gegevensdragers en documenten. Het onderzoek begon vorige week met informatie van de veiligheidsdienst AIVD, aldus het Landelijk Parket van het OM.

De politie heeft geen wapens of explosieven gevonden bij de man.

Wanssum
Onlangs hield de politie in Limburg ook al mensen aan op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme. Eind vorige week werd een achttienjarige vrouw uit Wanssum vastgezet. Zij werd al eerder opgepakt, maar was onder voorwaarden vrijgelaten. Haar aanhouding was bij een drukbezochte moskee, maar donderdag werd gemeld dat haar aanhouding losstaat van de moskee.

Bij Heerlen werd vorige week een 28-jarige man aangehouden, ook in verband met een onderzoek naar terrorisme.

Update 19:41 uur
Het kon natuurlijk niet uitblijven dat de PVV vragen zou gaan stellen aan de kamer over dit 'incident'. Zo willen de leden Wilders, Fritsma en De Graaf dit keer weten hoe het mogelijk is dat deze terreurverdachte door de screening is gekomen. Daarnaast willen ze weten hoeveel asielzoekers er nog meer verdacht worden van terreur. 

Verder wil de PVV weten of de kamer bereid is om te erkennen dat het ons land willens en wetens in gevaar brengt door het openhouden van de grenzen. Vraag nummer 4 is of de kamer bereid is de verblijfsvergunning in te trekken en de verdachte uit te zetten naar het land van herkomst, nadat de man uiteraard een (lange) gevangenisstraf heeft gehad. Vraag nummer 5 kunt u waarschijnlijk wel raden, want open deur: wanneer gaan de grenzen dicht voor asielzoekers en immigranten uit Islamitische landen. 

Syrische terreurverdachte opgepakt
Syrische terreurverdachte opgepakt (Foto: ANP)