Dashboardberichten toegestaan in MotoGP vanaf 2018

Vanaf 2018 is het voor teams in de MotoGP en Moto3 toegestaan om berichten naar het dashboard van hun rijders te sturen. De Grand Prix Commissie maakte dit nieuws woensdagavond bekend.

De beslissing het mogelijk te maken voor teams om te communiceren met coureurs via dashboardberichten komt voort uit een eerder berichtensysteem dat werd ingesteld om het makkelijker te maken voor Race Direction bepaalde informatie door te geven aan rijders. Momenteel kan zij coureurs een waarschuwing sturen dat de rode vlag is gezwaaid of dat een bepaalde rijder gediskwalificeerd is, maar ze wilden de mogelijkheden hiervoor uitbreiden. 

De dashboards die worden gebruikt in zowel MotoGP als Moto3 kunnen zowel berichten versturen als verzenden via de timing loops langs de baan, waardoor Race Direction weet dat één of meerdere coureurs het bericht daadwerkelijk hebben ontvangen. 

Na de natte Duitse MotoGP-race bijna een jaar geleden waarin een aantal rijders hun pitborden had gemist en daardoor niet op tijd binnen kwam voor het wisselen van motor, ontstond de discussie of het wel of niet mogelijk moest zijn voor teams om hun eigen berichten te versturen. Vanaf volgend jaar is dit dus zonder restricties en beperkingen toegestaan in de MotoGP- en Moto3-klasse. Hierdoor kunnen teams hun coureurs onder andere helpen beslissen wanneer het beste moment is om binnen te komen voor een motorwissel. De Moto2 volgt zodra er is gewisseld naar Triumph motorblokken en Magneti Marelli electronica.

Wat vind jij hiervan? Discussieer erover in het MotoGP-topic!