Advies informateur: coalitie met ChristenUnie

Een nieuwe informateur kan gaan onderzoeken of een kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie mogelijk is. Oud-minister Gerrit Zalm van de VVD is hiervoor beschikbaar.

Dat stelt informateur Herman Tjeenk Willink dinsdagavond in zijn eindverslag aan de Tweede Kamer. De coalitie van VVD, CDA, D66 en CU is de enige meerderheidscombinatie van vier partijen die thans onderzocht kan worden, aldus de informateur.

Tjeenk Willink probeerde sinds eind mei uit te vissen wie met wie wil regeren. Eerder was al bekend geworden dat de vier partijen het samen willen proberen en dat zij willen dat Zalm het stokje overneemt van Tjeenk Willink.

Geheime plek
De kans is groot dat de leiders van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie volgende week op een geheime plek gaan onderhandelen over de vorming van een kabinet. "Het zal hooguit voor een paar dagen zijn", zegt een ingewijde dinsdag.

Tijdens die dagen moet er dan over een paar belangrijke dossiers al spijkers met koppen worden geslagen. Ook kunnen onderhandelingen worden gebruikt om een goede sfeer te creëren tussen Mark Rutte (VVD), Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie).

De ChristenUnie zou er wel wat voor voelen om de onderhandelingen even naar buiten Den Haag te verplaatsten. Buma laat weten dat het hem helemaal niets uitmaakt waar ze elkaar spreken. Ook bij de VVD en D66 leven hier geen bezwaren tegen.

Scheveningen
Tot dusver waren de onderhandelingen meestal in de Stadhouderskamer van de Tweede Kamer. Onder Tjeenk Willink werden de gesprekken enkele malen verplaatst. Hij sprak met partijleiders thuis in zijn woning in Scheveningen, maar ook in het Catshuis, de ambtswoning van de premier, werd onderhandeld.

Formatiegesprekken zijn vaker elders gehouden. Voor de formatie van het kabinet-Balkenende IV begin 2007 gingen de onderhandelaars van CDA, PvdA en ChristenUnie naar het Hotel Lauswolt in het Friese Beetsterzwaag.

Advies informateur: coalitie met ChristenUnie
Advies informateur: coalitie met ChristenUnie (Foto: ANP)