PVV-plan om rechtsstaat af te schaffen krijgt weinig steun

De Tweede Kamer is niet enthousiast over het voorstel van PVV-leider Geert Wilders om potentiële terroristen op aanwijzing van de inlichtingendienst AIVD preventief een halfjaar op te sluiten. Wilders kondigde dinsdag een wetsvoorstel aan dat dit mogelijk moet maken.

In het voorstel staat dat de AIVD iemand kan laten oppakken zonder dat hij of zij een strafbaar feit heeft gepleegd. De minister van Binnenlandse Zaken moet hier wel goedkeuring voor geven en ook moet er nog een rechter naar de zaak kijken. Die rechterlijke toets is wel beperkt.

"Ik wil niet dat wij in Nederland ooit in de situatie komen dat hier een aanslag plaatsvindt en dat een dienst zegt: we kenden de persoon maar we hadden onvoldoende bewijs", aldus Wilders in een toelichting.

Rechtsstaat
Een van de beginselen van de rechtsstaat is de zogenaamde onschuldpresumptie: je bent onschuldig totdat je schuld is bewezen. Dat Wilders dat nu wil gaan omdraaien kan op weinig sympathie rekenen van zijn mede-volksvertegenwoordigers. D66-leider Alexander Pechtold noemt het plan om die reden 'kansloos'.

Ook het CDA reageert afwijzend: "Wat voor het CDA geldt is dat we wel iets moeten doen wat binnen onze rechtstaat past. Als we iedereen op basis van de AIVD gaan vastzetten wordt het erg ingewikkeld", aldus CDA-leider Sybrand Buma. "We moeten wel zorgen dat die mensen die gevaarlijk zijn en verdacht worden van strafbare feiten, dat we die van straat plukken."

Willekeur
De VVD reageert iets gematigder: de partij laat weten de 'de behoefte te delen' om potentiële terroristen vroegtijdig op te pakken. "Uitgangspunt voor de VVD is wel dat iemand achter de tralies komt te zitten op basis van een juridische grondslag en niet op basis van willekeur. Op dat laatste zullen we het wetsvoorstel beoordelen", aldus VVD-Kamerlid Ockje van Tellegen.

Ze benadrukt dat het huidige kabinet maatregelen heeft genomen om de kans op een aanslag te verkleinen. Ze wijst op de nieuwe wet over uitbreiding van de voorlopige hechtenis voor terrorismeverdachten, die minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) dinsdag naar de Kamer stuurt.