Dutchbatters claimen nu geld van de Staat

Een groep Dutchbat-veteranen die zich heeft aangemeld voor de claim tegen de Nederlandse staat omdat de militairen op een "onmogelijke missie" zouden zijn gestuurd, claimen nu ook geld van de Staat. Ruim tweehonderd veteranen claimen een bedrag van 22.000 euro per persoon. In totaal gaat het dan om ruim 4,5 miljoen euro.

De veteranen eisten al eerherstel en excuses. Volgens hun advocaat Michael Ruperti is de maat nu vol voor de veteranen. Volgens hem wilden de veteranen een gesprek met Defensie over de kwestie, maar dat gesprek heeft nooit plaatsgevonden.

Volgens Ruperti, maandagavond bij het programma Jinek, is de schadeclaim per persoon gebaseerd op een bedrag van 1000 euro per jaar, sinds de val van Srebrenica, nu 22 jaar gelden.

Moslimmannen
Het Nederlandse bataljon Dutchbat III opereerde in 1995 in VN-verband in Srebrenica toen de enclave werd ingenomen door de Bosnische Serven. Die vermoordden uiteindelijk bijna 8400 moslimmannen en -jongens.

Onder de veteranen zijn oud-kopstukken zoals plaatsvervangend Dutchbat-commandant Rob Franken, maar ook een aantal actief dienende officieren.

Bataljon
Volgens de advocaten van de veteranen is Dutchbat III jaren verantwoordelijk gehouden voor het falen van de missie. Dat komt volgens hen doordat de regering onvoldoende heeft erkend dat het bataljon "willens en wetens" op een onuitvoerbare missie was gestuurd.

De veteranen zouden hierdoor jaren later nog onherstelbare schade op sociaal, emotioneel en financieel gebied ondervinden. De advocaten vinden dat de interne regelingen bij Defensie om de veteranen te compenseren in deze zaak niet voldoen.

Dutchbatters claimen nu geld van de Staat
Dutchbatters claimen nu geld van de Staat (Foto: ANP)