Russische verspringer: "Ex-drugsverslaagde mag meedoen, ik zit thuis"

De manier waarop Russische atleten behandeld worden zit verspringer Aleksandr Menkov bepaald niet lekker. Net als veel landgenoten heeft hij bij atletiekbond IAAF een aanvraag ingediend om als neutraal atleet aan internationale wedstrijden mee te doen - Rusland is immers nog altijd geschorst - maar daar heeft hij nog geen antwoord op gekregen.

"Ze laten niks van zich horen. Vertel me dan op zijn minst dat mijn aanvraag niet goedgekeurd is, dan kan ik me gewoon voorbereiden op het Russisch kampioenschap", aldus Menkov in Russische media. "Nu heb ik nog de hoop dat ik aan internationale wedstrijden mee mag doen, want ik wil wel heel graag tegen de sterksten ter wereld springen."

Het verspringen wordt dit jaar gedomineerd door de Zuid-Afrikaan Luvo Manyonga. "Daar had ik wel eens van gehoord, toen hij nog junior was. Veel meer kan ik niet over hem zeggen, want hij verdween ineens." Dat kan kloppen, want Manyonga raakte zwaar aan de drugs en werd geschorst voor methamfetaminegebruik. Over Manyonga's leven vol verslaving, terugvechten en een nieuwe verslaving nadat zijn coach overleed is hier meer te lezen.

Dat Manyonga anderhalf jaar geschorst is geweest en toch springt zit Menkov niet lekker. "Een ex-drugsverslaafde die lang geschorst is geweest doet gewoon mee, terwijl ik thuis moet zitten toekijken. Dit is een idiote situatie en ik snap het simpelweg niet", aldus de verspringer, afkomstig uit het land wat in de atletiek geschorst is vanwege uitgebreide staatsdoping.