EU-sancties tegen Krim jaar verlengd

De economische sancties van de Europese Unie tegen het Oekraïense schiereiland de Krim blijven van kracht. De buitenlandministers van de 28 lidstaten verlengden de strafmaatregelen vanwege de inlijving door Rusland maandag met een jaar.

Europese bedrijven mogen geen goederen uit de Krim importeren en mogen er niet investeren. Bepaalde technologieën voor de winning van olie, gas en andere grondstoffen mogen niet worden geëxporteerd.

Ook op het gebied van transport en telecommunicatie gelden beperkingen. Verder mogen Europese cruiseschepen niet aanleggen in havens op het schiereiland aan de Zwarte Zee, behoudens noodgevallen.

Niet vergeten

Minister Bert Koenders noemde het "belangrijk" deze sancties te verlengen. ,,Deze verlenging heeft de volledige Nederlandse steun. De Krim mag niet vergeten worden."

Tegen Rusland heeft de EU ook sancties lopen vanwege de illegale annexatie en de agressie in het oosten van Oekraïne. Die worden naar verwachting binnenkort met zes maanden verlengd. Het vredesakkoord van Minsk wordt nog altijd niet nageleefd.

EU-sancties tegen Krim jaar verlengd
EU-sancties tegen Krim jaar verlengd (Foto: ANP)