IndonesiŽ vreest komst extremisten uit Marawi

Indonesië zet straaljagers in om te voorkomen dat aan IS gelieerde jihadisten vanuit de Filipijnen naar het zuiden vluchten. Drie gevechtstoestellen zijn voor een maand gestationeerd op een luchtmachtbasis in Tarakan (Noord-Kalimantan).

De Indonesische autoriteiten vrezen voor de komst van de jihadisten die delen van de Filipijnse stad Marawi hebben bezet. Het Filipijnse leger waarschuwde vrijdag dat sommige strijders zich hebben voorgedaan als vluchtelingen om de gevechten in de stad te kunnen ontvluchten.

Marawi ligt op het eiland Mindanao, dat zich ten noorden van Indonesië bevindt. In Jakarta worden de ontwikkelingen rond de stadsoorlog dan ook op de voet gevolgd. "De strijders vluchten misschien weg uit de Filipijnen en kunnen dan gedwongen zijn de grens met Indonesië over te steken", zei een legerfunctionaris tegen persbureau Antara.

De Indonesische autoriteiten hebben ook de bevolking gevraagd een oogje in het zeil te houden. Zo kregen onder meer vissers het verzoek alarm te slaan als ze verdachte figuren zien. Verder is een speciale politie-eenheid naar het noorden van Celebes gestuurd, om te voorkomen dat jihadisten daar de grens oversteken.

Indonesië vreest komst extremisten uit Marawi
Indonesië vreest komst extremisten uit Marawi (Foto: ANP)