Leefbaar Rotterdam geeft fooi aan werkenden

Werkende Rotterdammers met een laag inkomen ontvangen van de gemeente een eenmalige extra uitkering van maarliefst 50 euro. Het plan komt van Leefbaar Rotterdam-wethouder Ronald Buijt, en wordt gesteund door coalitiepartners D66 en CDA. Het plan kost de gemeente 2,3 miljoen euro.

De 'werkbonus' is bedoeld voor mensen met een baan die tussen de 100 en 130 procent van het minimumloon oplevert, en wordt door Leefbaar Rotterdam geopperd omdat het uiteindelijke verschil tussen een uitkering en een baan met minimumloon te laag is. Dat komt onder andere door allerlei voordeeltjes en kwijtscheldingen voor bijstandsgezinnen. LR is van plan om die op termijn ook te verminderen.

Oppositiepartijen VVD en PvdA reageren kritisch op het plan, maar wel om totaal verschillende redenen. De VVD beschuldigt de Leefbaren ervan stemmen te kopen voor de gemeenteraadsverkiezingen komend jaar (iets wat de VVD nooit zou doen, daarom hebben we die 1000 euro van Rutte ook nooit gekregen).

De PvdA vindt de bonus stigmatiserend voor mensen met een uitkering, want die kunnen er namelijk ook niks aan doen dat ze geen werk hebben. Ze waarderen het idee om iets te doen voor mensen die weinig te besteden hebben, maar dat mag dan niet alleen maar gelden voor mensen met een baan.

Rotterdam - Kop van zuid (Foto: Disbatch)
Leefbaar Rotterdam deelt werkbonus van 50 euro uit (Foto: Disbatch)