Kritiek op Saudi-ArabiŽ vanwege minuut stilte, Van Bommel boos

Australië - Saudi-Arabië werd vandaag door de voetbalteams gespeeld in de strijd om WK-tickets voor Aziatische ploegen. Het liep niet goed af voor de Saudi's, zij verloren met 3-2, maar voor hen kreeg de wedstrijd nog een staartje. Er was namelijk een fikse discussie rondom de minuut stilte die gehouden werd voorafgaand aan de wedstrijd.

De Australiërs wilden een minuut stilte in acht nemen vanwege de gebeurtenissen in het Verenigd Koninkrijk de afgelopen weken. Zoals in westerse landen gebruikelijk gingen zij dan ook gezamenlijk rond de middencirkel staan. De Arabische opponent deed echter niet mee aan het gebruik, zij stonden tijdens de minuut stilte gewoon al verspreid over het veld, overigens wel in stilte.

Er was dan ook veel onduidelijk over de situatie, aldus assistent-coach Mark van Bommel. Volgens hem waren de spelers van Saudi-Arabië net ingelicht voordat het moment daar was. De coaches waren helemaal niet ingelicht en zouden 'zijn blijven zitten'. 'Onzin', aldus een geagiteerde van Bommel. Volgens hem waren de coaches, waaronder ook Bert van Marwijk, 'gewoon' gaan staan toen ze door hadden dat het om een minuut stilte ging.

Feit blijft wel dat de Saudi's niet aan de middencirkel staan. Dit had volgens van Bommel een culturele grondslag. "Ze blijven op dezelfde plek staan, ze zijn stil en ze bidden", sprak de oud-speler van PSV. Het zou niet in de cultuur zitten van deze landen om aan de cirkel te gaan staan en stil te zijn, maar dit is hun eigen manier van het tonen van respect. Desalniettemin beweert de Nederlandse assistent dat er ook een klein politiek statement bij zou kunnen zitten: "Ja, als zij voor elke gebeurtenis die bij hen in de omgeving plaatsvindt één minuut stilte in acht moeten nemen... Er zijn daar ontzettend veel aanslagen. Zo zien zij dat. Daar valt wel wat voor te zeggen."