Vangen van ganzen verstoord

De stichting Animal Rights heeft dinsdag op het Eemmeer bij Blaricum voorkomen dat daar bijna duizend wilde ganzen werden gevangen om vergast te worden door het bedrijf Duke Faunabeheer. Duke bevestigt dat het er maar zeven of acht vogels heeft weten te vangen van de duizend die dinsdag de bedoeling waren.

Animal Rights vindt dat de huidige aanpak niet kan. "De dieren worden met bootjes opgejaagd en het land opgedreven. Ze eindigen in de gaskar en sterven een 2 minuten durende verstikkingsdood. Tijdens het opdrijven raken de ganzen in blinde paniek."

Noord-Holland vindt dat er teveel ganzen zijn en dat ze teveel schade aanrichten. Duke moet de overlast bestrijden. "De schade loopt in de miljoenen", aldus Duke-zegsman Arie den Hertog. Volgens hem gebeurt het doden op de beste manier en zijn de dieren al bewusteloos als ze stikken. Toch staat hij open voor betere methoden, zegt hij.

Animal Rights wil de ganzen laten grazen op aangewezen foerageerplekken en ze met diervriendelijke lasers verjagen waar ze niet welkom zijn. Volgens Duke verschuif je zo alleen het probleem.

Vangen van ganzen verstoord
Vangen van ganzen verstoord (Foto: ANP)