Voorbeschouwing UFC 212: vechten om erfenis van McGregor

Of hij fysiek aanwezig zal zijn is nog maar de vraag, maar dat de geest van MMA-superster Conor McGregor zaterdag boven de octagon zal zweven is een ding dat zeker is, want zaterdagnacht tijdens UFC 212 wordt gevochten om 'zijn' titel in het vedergewicht.

Deze titel is McGregor vorig jaar door de UFC afgenomen, nadat hij voor deze organisatie als eerste ooit twee titels in verschillende gewichtsklassen gewonnen had. Dat lijkt een vreemde beslissing, maar McGregor heeft in zijn gehele carrière nog nooit een titel verdedigd en het leek erop dat hij deze ook niet wilde, of kon, verdedigen. Vandaar dat de UFC hem de titel in het vedergewicht afnam en teruggaf aan de man waarvan de Ier hem had afgenomen, de Braziliaan José Aldo. McGregor bleef achter met de titel in de zwaardere lichtgewichtsklasse, een titel die hij ook nog steeds niet verdedigd heeft.


Aldo (links) en Holloway (Foto: Getty images)

José Aldo vs Max Holloway
Om het allemaal nóg wat ingewikkelder te maken, mocht Holloway in december tijdens UFC 206 vechten om de interim-titel. Dat deed menig wenkbrauw fronzen, aangezien Aldo net de titel had teruggekregen en officieel regerend kampioen zou moeten zijn. Maar de UFC dacht anders. Holloway is een enorm sterke vechter, terecht dat hij nu eindelijk voor de titel vecht, maar de UFC heeft het zich juist in het hoofd gehaald om zogenaamde interim-titels te introduceren om te bepalen wie 'de volgende in lijn is en voor de titel mag vechten'. Vandaar dat er op de UFC-poster twee kampioensgordels te zien zijn, waarvan Aldo de 'echte' kampioensgordel draagt.

Aldo behoorde, totdat hij zijn titel aan McGregor verloor, tot de meest dominante kampioenen bij de UFC en hij zal tegen de huidige, meest dominante vechter in deze gewichtsklasse, alles uit de kast moeten halen om die titel te behouden. De stijlen van beide vechters lijken erg op elkaar en dit gevecht zal zich voornamelijk staand afspelen, actie gegarandeerd dus.


Aldo vs Holloway promo (Bron: Youtube)

Aldo, een fenomenale vechter, is in de afgelopen tien jaar nog maar eenmaal verslagen en Holloway heeft in vier jaar tijd al zijn tien partijen op een overtuigende manier gewonnen. Saillant detail is dat bij beide vechters de laatste verliespartij tegen plaaggeest McGregor is geweest.

Aldo is supersnel en superieur in het kickboksen en heeft een fantastische takedown defense, waardoor hij bijna niet op de grond te krijgen is. De vijf jaar jongere Holloway is juist een prima worstelaar en een briljante bokser en staat echt bekend om zijn hoge stotensnelheid. Dit is ongetwijfeld hét gevecht van 2017 waar iedereen naar uit heeft gekeken en zal het kijkcijferrecord bij de UFC van dit jaar ongetwijfeld verbreken.

Claudia Gadelha vs Karolina Kowalkiewicz
Beide dames proberen om weer in beeld te komen voor een titelgevecht tegen ongekroonde koningin Joanna Jedrzejczyk. Zowel Gadelha als Kowalkiewicz gingen al eens ten onder tegen de Poolse kampioene, maar dit zijn wel de twee tegenstanders die het JJ enorm moeilijk gemaakt hebben. 


Gadelha vs Kowalkiewicz promo (Bron: Youtube)

De Braziliaanse Gadelha, als nummer twee geplaatst en de Poolse Kowalkiewicz, de nummer drie op de ranglijst, zijn in staat om de volle vijf ronden vol door te gaan. De completere Gadelha heeft het duidelijke voordeel ten opzichte van de eendimensionale Kowalkiewicz, die voornamelijk alleen haar vuisten laat spreken. De worstelkwaliteiten van de Braziliaanse zullen The Polish Princess zware problemen gaan geven en zodra het gevecht op de grond doorgaat zal Gadelha het niet nalaten om via ground-and-pound Kowalkiewicz tot overgave te dwingen.

Vitor Belfort vs Nate Marquardt
Belfort zou eigenlijk na UFC 212 stoppen met MMA, maar inmiddels heeft hij al laten blijken op die beslissing terug te willen komen. Wat hij ook beslist, Marquardt is een prima tegenstander voor de Braziliaan. Marquardt heeft slechts drie van zijn laatste negen gevechten gewonnen en staat al niet eens meer bij de top twintig in de middengewichtsklasse tot 84 kg.


Belfort (links) en Marquardt (Foto: Getty images)

Niet dat Belfort het veel beter doet, want hij heeft in zijn laatste vijf gevechten er maar eentje gewonnen. Het lijkt erop dat Belfort, in de periode na het ingaan van strenge dopingcontroles door USADA, niet veel meer kan klaarspelen in de octagon. Toch doen we deze MMA-grootheid hiermee tekort. De vechters waar Belfort van verloren heeft, zijn wel een maatje groter dan die waar Marquardt van verloren heeft. The Phenom is dan ook de favoriet voor de zege.

Paulo Henrique Costa vs. Oluwale Bamgbose
Twee woorden: knock out.

Costa is nog ongeslagen in zijn jonge carrière als MMA-vechter en van zijn negen professionele gevechten heeft hij er wel even acht door KO gewonnen. Zijn tegenstander, de spectaculaire Nigeriaanse vechter Bamgbose doet het niet veel slechter. Hij heeft zes van zijn acht gevechten gewonnen en alle zes door heerlijke KOs. Weinig te vertellen over dit gevecht eigenlijk, dit wordt gewoonweg heerlijk rammen. Kijken.


Costa (links) vs Bamgbose (Foto: Getty images)

Overig programma van UFC 212
Erick Silva vs Yancy Medeiros
Raphael Assuncao vs Marlon Moraes
Antonio Carlos Junior vs Eric Spicely
Johnny Eduardo vs Matthew Lopez
Iuri Alcantara vs Brian Kelleher
Jamie Moyle vs Viviane Pereira
Jim Walhead vs Luan Chagas
Deiveson Alcantre Figueiredo vs Marco Beltran

UFC 212: Aldo vs Holloway wordt gehouden op zaterdag 3 juni, plaatselijke tijd, in de Jeunesse Arena te Rio de Janeiro, Brazilië. Fox Sports zend het hoofdprograma rechtstreeks uit op betaalkanaal zes en de uitzending begint op zondagochtend om 4:00 uur. De voorbeschouwing rond dit gala begint echter al om 1:15 uur.

Mensen met een Samsung Gear VR en een 'VR Live Pass' account, kunnen UFC 212 in virtual reality bekijken.