Homo van Indiase afkomst premier Ierland

Leo Varadkar, de 38-jarige Ierse minister van Sociale Zaken, heeft zijn rivaal Simon Coveney verslagen in de strijd om het leiderschap van regeringspartij Fine Gael. Daarmee wordt Varadkar over enkele weken premier, wanneer de huidige taoiseach Enda Kenny afzwaait.

Varadkars vader kwam in de jaren 60 van de vorige eeuw vanuit India naar Engeland om als arts te werken. Daar ontmoette hij een Ierse verpleegster met wie hij trouwde. Het stel woonde eerst in India en verhuisde later naar Dublin waar Leo werd geboren, die ook arts werd.

Hoewel het al langer werd vermoed kwam Varadkar in een interview in 2015 uit de kast. "Ik ben geen half-Indiase politicus, of een arts-politicus, of een homoseksuele politicus. Het is gewoon onderdeel van wie ik ben, maar het definieert me niet", zei hij op de Ierse radio.

Met de keuze voor Varadkar lijkt Ierland weer wat verder uit de greep van het katholicisme te komen. Twee jaar geleden stemde de Ieren in een grondwettelijk referendum voor het homohuwelijk, waarvoor Varadkar een belangrijk gezicht in de campagne was. En momenteel vinden debatten plaats over het schrappen van het grondwettelijk totaalverbod op abortus.