'Rusland kan Olympische Spelen 2028 organiseren'

Wat de baas van het Russisch Nationaal Olympisch Comité betreft zou Rusland een gooi kunnen doen naar het organiseren van de Olympische Zomerspelen van 2028. Dat heeft Alexander Zhukov tegenover Russische media gezegd.

"In potentie zou Rusland de Spelen van 2028 kunnen organiseren", aldus Zhukov. "Niet alleen Moskou en Sint Petersburg, maar ook Kazan en Sochi zouden dit kunnen doen. Dat betekent niet dat we morgen ons bid in gaan dienen, maar met de Spelen van 2014 heeft Rusland al laten zien met succes een dergelijk grootschalig evenement te kunnen organiseren."

De Winterspelen van 2014 in Sochi waren inderdaad een doorslaand succes. Dankzij zaken als geheime doorgeefluikjes in laboratoria en medewerking van de staatsveiligheidsdienst FSB werden flink wat medailles gehaald door de nationale ploeg, waaronder een heus 1-2-3'tje op het koningsnummer, de 50 kilometer langlaufen, waarmee Rusland glorieus bovenaan de medaillespiegel kwam te staan.

"Een gaststad voor 2024 wordt dit jaar in Peru verkozen en met Parijs en Los Angeles zijn er twee kandidaten. Er wordt nu al een tijd over gesproken om dan ook gelijk het gastland voor 2028 uit te wijzen, maar dat is vooralsnog pure speculatie, net als de discussie over welke Russische steden de Spelen zouden kunnen krijgen", voegt Zhukov er aan toe. "Als het IOC dit jaar voor 2024 en 2028 een stad kiest gaan we mogelijk naar 2032 kijken."