Rutte heeft nu ineens haast met formatie

Bij de kabinetsformatie is spoed geboden. Er staan internationaal grote belangen op het spel en een nieuw kabinet kan die beter behartigen, vindt VVD-leider Mark Rutte.

"We hebben een heel bijzonder systeem in Nederland, maar het moet niet te lang duren", zei Rutte. Volgens de premier neemt zijn gezag en dat van zijn collega-ministers in de internationale arena toe en kunnen ze effectiever optreden als zij niet langer demissionair zijn.

Rutte was woensdagmiddag de eerste politiek leider die werd ontvangen door de nieuwe informateur Herman Tjeenk Willink. Later op de dag volgt CDA-voorman Sybrand Buma en donderdag komen ook de leiders van D66, GroenLinks en ChristenUnie langs. Geert Wilders staat vooralsnog niet op het schema van de informateur.

Grote verantwoordelijkheid
Rutte wilde deze keer niet verder ingaan op wat hij en de informateur hebben besproken. Dat zou het welslagen van de formatie in gevaar kunnen brengen, denkt hij. "We zijn nu 75 dagen bezig en ik voel een grote verantwoordelijkheid als leider van de grootste partij om alles te doen om de kabinetsformatie te laten slagen", aldus de premier.

Tjeenk Willink volgde eerder deze week Edith Schippers op als informateur. Hij moet het vastgelopen formatieproces uit het slop trekken.

Rutte dringt aan op spoed in formatie
Rutte dringt aan op spoed in formatie (Foto: ANP)