'Nieuw kabinet moet roken verder terugdringen'

Roken moet nog véél meer worden ontmoedigd dan nu gebeurt. De prijs van tabakswaar moet verder omhoog, de verkooppunten van sigaretten omlaag en nieuwe campagnes moeten mensen doordringen van de gevaren. Zo sterven twee van de drie rokers aan de gevolgen van hun verslaving. Een kwart van hen al voordat ze met pensioen gaan.

Een nieuw kabinet moet op dit terrein echt doorpakken, vindt de raad van bestuur van het Antoni van Leeuwenhoek, het kankerinstituut in Amsterdam. De raad schreef dinsdag een brief met deze oproep aan de nieuwe onderhandelaars bij de formatie van een nieuw kabinet.

Ze noemen roken een van de heftigste verslavingen en vinden dat de tabaksindustrie "op schandelijke wijze" hierop inspeelt, door intensieve marketing en een grenzeloze lobby. "De schuld van de verslaving ligt bij de takaksindustrie, niet bij hen die willens en wetens verslaafd zijn gemaakt."

Dagelijks doden door roken
De raad wijst erop dat elke dag 55 mensen sterven aan ziekten door roken, zoals kanker en hart-en hersenziekten. En hoewel de hoge accijnzen op sigaretten de Staat veel geld opleveren, is het nadeel van alle rokers voor de samenleving per saldo toch groter.

Zo worden de kosten voor de gezondheidszorg onbetaalbaar, staat in de brief. Als mensen niet meer zouden roken, kan veel geld en tijd worden besteed aan andere zorg en onderzoek naar kankersoorten die niet vermijdbaar zijn. Deze gevolgtrekking is overigens enigszins omstreden: verreweg het grootste deel van de zorgkosten wordt gemaakt op hoge leeftijd, en op de pakjes peuken is juist te lezen dat rokers eerder sterven.

Woensdag is het Wereld Anti-Tabaksdag.

'Nieuw kabinet moet roken verder terugdringen'
'Nieuw kabinet moet roken verder terugdringen' (Foto: ANP)