TT-coureur Jochem van den Hoek overleden

Update 18.29 uur
Met pijn in mijn hart moet ik mededelen dat tijdens de Superstockrace vanochtend mijn lieve leuke vriend Jochem van den Hoek is gecrasht en overleden. We weten nog niet precies wat er is gebeurd.

Dit was het tweede jaar dat Jochem deelnam aan de TT. Tijdens zijn debuut in 2016 werd hij beste nieuwkomer in de Superstockrace. Jochem is 28 jaar geworden. Later zal ik alsnog het tweede deel van de uservragen, die hij al had beantwoord, hier posten.

We gaven jullie, onze trouwe FOK!users, twee weken geleden de kans je vragen te stellen aan de 28-jarige straatracer Jochem van den Hoek, de enige Nederlander in de Isle of Man TT dit jaar.

Vanwege de hoeveelheid vragen, en gewoon omdat het kan, bestaat het interview met de coureur uit twee heerlijke delen. Hieronder vind je het eerste deel en over een week volgt het tweede gedeelte uservragen. En omdat het fucking vet is, heeft Van den Hoek zijn avonturen bij de Isle of Man TT 2017 voor ons vastgelegd op film (zie onder interview).

Woensdagtraining Isle of Man TT 2017 voor Van den Hoek (Patrick van Doorn)
Woensdagtraining Isle of Man TT 2017 voor Van den Hoek (Patrick van Doorn)

Allereerst; welke kleur kist wil je vast bestellen?
Goud natuurlijk! #winning

Was je van jongs af aan al fan van races als de Isle of Man TT en de North West 200, of had je meer met het bekendere circuitracen?
Ik ben begonnen met het kijken naar de GP's maar toen ik het road racen ontdekte was die liefde snel voorbij. Toen ik voor het eerst filmpjes zag van coureurs die met beide wielen van de grond door de lucht vliegen en met dansende motoren tussen de muren door gaan wist ik niet wat ik meemaakte. Nooit gedacht dat ik ooit zelf een van die gekken zou zijn. 

Kijk je wel eens naar de omgeving en/of het publiek tijdens het racen of houd je je ogen puur op de baan gericht?
Over het algemeen zie ik tijdens het rijden niet zoveel van de omgeving of het publiek. Maar toen ik vorig jaar tijdens de TT in de Seniorrace aan kwam remmen bij de Gooseneck (een bocht in de Mountain Course, red.) zag ik een hele rij Nederlanders mij aanmoedigen. Toen ik voorbij kwam kon ik ze zelfs horen. Dat was wel heel gaaf om mee te maken!

Waarom ben je niet verder gegaan in het 'normale' circuitracen?
Ik ben nooit zo geïnteresseerd geweest in circuitracen. Ik ben begonnen met 50cc racen, maar daarna heb ik direct de overstap gemaakt naar stratencircuits. Het racen op deze banen vind ik veel mooier en uitdagender. Op een stratencircuit moet je niet alleen de bochten leren, maar ook de hobbels, sprongen en putdeksels. Ook is de kick veel groter als je weet dat een klein foutje gelijk grote(re) gevolgen kan hebben.

Met wie zou je liever een biertje drinken; Guy Martin of William Dunlop?
Als ik met een van de twee een biertje zou willen drinken zou dat niet zo'n probleem zijn; de meeste coureurs staan bij de TT 's avonds gewoon bij de biertent tussen de fans.

Is jouw TT-machine vergelijkbaar met die van de toppers of komt die net wat pk tekort?
De TC Racing Honda waar ik dit jaar op rijd is een iets verouderde machine. Hij komt op een moderne superstock al iets tekort, laat staan op een superbike. Aan de andere kant is de rideability hier een stuk belangrijker en wat dat betreft zit ik met de Honda wel goed. 

Jochem van den Hoek bij Ballaugh Bridge tijdens de Isle of Man TT 2016 (Road...
Jochem van den Hoek bij Ballaugh Bridge tijdens de Isle of Man TT 2016 (Road Racing Core)

Er is ook een side car klasse in de TT. Zou je ook in een zijspan mee willen of durven deel te nemen?
Vorig jaar heb ik bij Bray Hill (een helling in de baan, red.) een training van de zijspanners gezien en ik zou voor geen goud in dat bakkie stappen! Die dingen klappen in die dip met een rotgang met alles aan de grond en slingeren heel dat stuk tot Ago's Leap (kort recht stuk na Bray Hill dat iets omhoog loopt, red.). Die bakkenist hangt er als een vlag achteraan te wapperen. Ik sla deze even over.

Welke andere sporten volg je?
Kickboksen. Nieky 'The Natural' Holzkeeeen!

Wie is jouw rolmodel en wie is volgens jou de beste IOM-TT-coureur aller tijden?
Qua cijfers is Joey Dunlop de allerbeste TT-coureur ooit, maar ik heb geen rolmodel. Ik ben niet geïnteresseerd in wat andere coureurs doen of hebben gedaan, alleen in wat ik zelf doe.

Welke race is jou het meeste bijgebleven? En wat is het mooiste moment uit je carrière?
Ik heb veel mooie races gereden en prachtige momenten meegemaakt, maar mijn eerste TT was toch het mooiste. Dat gevoel valt niet meer te evenaren, denk ik. Of ik moet er natuurlijk één winnen over een paar jaar, haha.

Denk je ook aan de grotere gevaren als je aan het racen bent op de Mountain Course, of rijd je daar op automatische piloot?
Tijdens het racen denk je niet aan de gevaren, maar soms spookt er wel het een en ander door je hoofd als je ’s avonds in je bed ligt. Het is nou eenmaal een gevaarlijke baan en je maakt ook nog wel eens wat mee als je hier rijdt. Aan de andere kant is het grote risico precies wat het racen hier zo mooi en bijzonder maakt. Als je daar niet mee om kunt gaan kun je beter iets anders gaan doen.

Wat vindt je vrouw of vriendin ervan dat je deelneemt aan de TT?
Mijn vriendin vindt het geweldig en ik ben haar grootste held en rolmodel.

Race je de TT voornamelijk omdat het onderdeel is van je werk of maak je je niet zo druk om het gevaar en wil je maar één ding: racen?
Ik verdien hier niets mee. Ik doe dit omdat er niets mooiers ter wereld is dan racen op deze baan. Mijn hele racecarrière is gericht op de Isle of Man TT. Ik leef mijn droom en dat is me meer waard dan wat dan ook. •

Van den Hoek tijdens dinsdagtraining Isle of Man TT 2017 (Ryan Crawley - RCphotos)
Van den Hoek tijdens dinsdagkwalificatie Isle of Man TT 2017 (Ryan Crawley - RCphotos)

Het tweede en afsluitende deel van het interview met Van den Hoek vind je op FOK! aan het einde van de laatste TT-week. Mocht je op de valreep nog vragen hebben, stel ze gerust. We zullen ons uiterste best doen om ze nog op tijd bij de road racer in de brievenbus te krijgen. Wil je weten hoe de eerste week er voor de Brabander aan toe ging? Bekijk het in zijn IOM-vlog hieronder. Veel kijkplezier!