Dumoulin wint Giro d'Italia, Van Emden wint laatste etappe

Tom Dumoulin heeft de Giro d'Italia gewonnen. De Nederlander van Sunweb was van de favorieten veruit de snelste in de afsluitende tijdrit 29,3 kilometer. Het is voor het eerst dat een Nederlander de Ronde van Italië wint. Bauke Mollema blijft op de zevende plaats staan in het algemeen klassment. Jos van Emden heeft de afsluitende tijdrit gewonnen. De tijdrijder van LottoNL-Jumbo was in de laatste etappe vijftien seconden sneller dan Dumoulin. 

Van Emden zette een eerste richttijd neer. De Nederlander dook onder de tijd van tijdritspecialist Manuel Quinziato. Ook Voormalig wereldkampioen tijdrijden Vasil Kiryienka kwam niet aan de tijd van de Nederlander van LottoNL-Jumbo.

De volgende die in de buurt kwam was Bob Jungels, maar ook de Luxemburger kon niet aan de tijd komen van Van Emden. Dankzij de sterke tijdrit van Jungels pakte hij wel de witte trui over van Adam Yates.

Toen was het de beurt aan de laatste vijf renners van het klassement. Bij het eerste tussenpunt verloor Ilnur Zakarin al veel tijd op de tijd van Van Emden. Daarna was het de beurt aan Dumoulin. De Nederlands kampioen tijdrijden kwam in de beurt van de snelste tijd. Toen Pinot, Nibali en Quintana voorbij het eerste tussenpunt waren was al duidelijk dat Dumoulin op weg was naar de eindzege van de Giro d'Italia.

Op het einde van de tijdrit moest Dumoulin vijftien seconden toegeven op Van Emden, maar dat was wel ruim voldoende voor de eindzege in de Ronde van Italië. Nairo Quintana kon de schade redelijk beperkt houden en werd tweede in het algemeen klassment. Vicenzo Nibali werd op veertig seconden derde in het algemeen klassement.