Veel te veel bruine ratten in Nederland

Het lijkt een werkelijke invasie, zo veel zijn het er: ons koude kikkerlandje wordt overspoeld door een tsunami aan bruine ratten. Dat meldt Kassa.

Het ongedierte ziet er soms aandoenlijk uit, maar is echt 'levensgevaarlijk.' Ze dragen ziektes met zich mee, stinken, jagen vrouwen de stuipen op het lijf en planten zich in razend tempo voort. Zodra er één rat opduikt zijn het er in no time een heleboel.

Volgens het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen wordt er door Nederlanders steeds vaker en steeds luider geklaagd over de aanwezigheid van veel te veel bruine ratten, alsook over de schade en gezondheidsrisico's die ze met zich mee brengen.

De toename komt deels door bijvoorbeeld het niet goed onderhouden van gemeentelijk groen en door slecht onderhouden flatgebouwen. Het land verlept kortom en straten worden langzaam onbewoonbaar, maar Den Haag grijpt niet in.

Het RIVM is bezig met het in kaart brengen waar de ratten zitten, om zo samen met de gemeenten te kunnen werken aan een concreet bestrijdingsplan.

Die cijfers komen echter pas volgend jaar, dus voorlopig zit Nederland maar mooi opgescheept met miljoenen en miljoenen bruine ratten die de boel kaalvreten, de volksgezondheid verneuken en zich voortplanten als konijnen.

Heb je zelf een overvloed aan bruin gespuis in je huis of in de buurt en veroorzaken ze zoals ongedierte dat doet, veel overlast? Neem dan contact op met de woningbouw of gemeente. Zij zijn in eerste instantie verantwoordelijk voor het laag houden van de rattenstand.