Dumoulin ruim favoriet voor historische eindzege Giro d'Italia

Als het aan de wedkantoren ligt is Tom Dumoulin ondanks zijn achterstand de grote favoriet om zondag geschiedenis te schrijven en als eerste Nederlander sinds 1980 een grote wielerronde te winnen.

Een gokje op de eindzege voor de Nederlander leverde voor de start van de Giro, ruim drie weken geleden, zo'n vijftien keer je inzet op, waarmee Dumoulin rond plek zeven stond bij de bookmakers. Logischerwijze was Steven Kruijswijk de Nederlander die de beste kansen leek te hebben, met zo'n tien keer de inzet goed voor plek drie. Nairo Quintana was de duidelijke favoriet en Vincenzo Nibali zijn voornaamste uitdager.

Nu is het anders: winst voor Dumoulin levert slechts 1,25 keer de inzet op en dus is hij de grote topfavoriet. Op plek twee bij de bookmakers staat Quintana, die 53 seconden moet verdedigen op de Nederlander. Negen keer je inzet ligt te wachten als je je geld op de Movistar-renner zet. Nibali en Thibaut Pinot delen de derde plek bij de bookmakers, met noteringen die variëren van elf tot achttien keer je inzet. De Fransman verdedigt tien tellen op Dumoulin, maar moet er vier goedmaken op Nibali en 43 op Quintana.

Ook de Rus Ilnur Zakarin durft men nog niet volledig uit te vlakken, maar met hem valt wel goed geld te verdienen. De Tartaar uit Tatarije levert je bij een geniale tijdrit die resulteert in de eindzege twee- tot driehonderd keer je inzet op - uw redacteur heeft hier dan ook maar een paar rolletjes drop op ingezet, omdat het kan. 

De bookmakers geven Dumoulin overigens meer kans om de eindzege te pakken dan om de tijdrit te winnen. Etappewinst levert zo'n 1,6 keer de inzet op en met een notering van ongeveer 4,5 is Vasil Kiriyenka de voornaamste uitdager. Twee andere renners krijgen van de wedkantoren een serieuze kans op de etappewinst: Bob Jungels en Jos van Emden staan genoteerd op ongeveer acht á tien, met de iets mindere, maar toch sterke tijdrijders als Luis Leon Sanchez, Marcin Bialoblocki, Michael Hepburn, Tobias Ludvigsson en Jan Barta daar dan weer achter.