Pinot wint laatste bergrit, Dumoulin verliest 15 seconden

Thibaut Pinot heeft de twintigste etappe op zijn naam geschreven. De Fransman was op de slotklim weggereden met Nairo Quintana, Vincenzo Nibali, Ilnur Zakarin en Domenico Pozzovivo. Tom Dumoulin verloor vijftien seconden op Quintana, waardoor de Nederlander op 53 seconden staat van de Colombian met nog een tijdrit van dertig kilometer te gaan.

Snel na de start kozen zes renners voor de vroege vlucht. Daarbij zat met Tom-Jelte Slagter één Nederlander. De renner van Cannondale-Drapac had het gezelschap van Dylan Teuns (BMC), Matthieu Ladagnous (FDJ), Filippo Pozzato (Wilier Triestina), Dries Devenyns (Quick-Step Floors) en Maxim Belkov (Katusha-Alpecin). De zes zouden een maximale voorsprong van de acht minuten pakken op het peloton waar Movistar het tempo tempo aangaf.

Op de Monte Grappa de eerste van de twee zware beklimmingen van de dag nam Katusha-Alpecin het werk van Movistar over. Dankzij het harde werk bleven nog maar acht renners over van het peloton: Ilnur Zakarin en Robert Kišerlovski van Katusha-Alpecin ook Quintana, Dumoulin, Vincenzo Nibali, Pinot, Domenico Pozzovivo en Bob Jungels. Bauke Mollema moest de voorste groep even laten rijden, maar kon nog net voor de top terug komen doordat het tempo wat was gezakt vooraan.

Bij de vluchters was de kopgroep ook uit elkaar gespat. Devenyns kwam als eerste boven net voor Teuns. De rest van de kopgroep was al ingelopen door de voorwacht van het peloton.

Op de laatste beklimming van de Giro d'Italia bleek Theuns de beste vooraan, maar de Belg van BMC zou ook gegrepen worden door de favorieten. Nibali was de eerste van de favorieten die aanviel op de Asiago. Dumoulin moest passen toen de andere favorieten achter de Italiaan aan gingen, maar Nederlander kon terugkomen toen het vooraan stilviel.

Zakarin was de volgende die aanviel. De Rus van Katusha-Alpecin kreeg Pozzovivo met zich mee. In de achtergrond plaatste de Fransman Pinot een versnelling. De renner van FDJ kreeg op zeventien kilometer van de streep meteen Nibali en Quintana met zich mee. Dumoulin moest voor zijn eigen tempo kiezen.

Op de top hadden Zakarin en Pozzovivo twaalf seconden voorsprong op Nibali, Pinot, Quintana en de groep van Dumoulin kwam een halve minuut later over de top. In de groep van Dumoulin was ook Mollema aanwezig.

In de afdaling kwam de groep van Quintana snel bij Zakarin en Pozzovivo. Ook Dumoulin kwam met zijn groepje wat dichter, maar moest op de streep toch vijftien seconden toegeven op de winnaar. Pinot won de sprint voor Zakarin en Nibali. Daardoor staat Dumoulin nu vierde in het klassement op 53 seconden van Quintana. Nibali staat tweede met 39 seconden achterstand, terwijl de Fransman Pinot derde staat op 43 seconden van Quintana.