Miljoenen voor opvang vluchtelingen in regio

Het budget voor de opvang van vluchtelingen in de regio en noodhulp gaat met in totaal 80 miljoen euro omhoog. Dat heeft minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) vrijdag bekendgemaakt.

Het kabinet heeft besloten tot de verhoging tijdens het overleg over de voorjaarsnota. Ploumen noemt het "erg belangrijk voor de mensen die zwaar te lijden hebben onder conflicten en natuurrampen". De minister zegt dat er bij de besteding van het geld extra aandacht zal zijn voor de positie van vrouwen en meisjes.

Voor de opvang van vluchtelingen in de regio komt 40 miljoen euro extra beschikbaar. Dit geld zal ook worden gebruikt om hulp te geven bij de terugkeer naar het land van herkomst.

Mensensmokkel
Ploumen geeft als voorbeeld de situatie in Libië. Daar zijn veel migranten gestrand, waar ze ten prooi vallen aan mensensmokkelaars. Voor deze migranten wordt opvang geregeld en een begeleide terugkeer naar het land herkomst. Daarmee krijgen ze een alternatief voor de gevaarlijke overtocht naar Europa. Daarnaast zijn er voor onder meer vluchtelingen in Uganda en Kenia programma's voor onderwijs en werk.

Voor noodhulp groeit het budget ook met 40 miljoen. Dat geld zal onder meer worden gebruikt voor medische hulp en voedsel in Jemen en Noord-Nigeria.

Lot
"Als je om je heen kijkt, dan is het duidelijk dat we mensen niet aan hun lot kunnen overlaten", aldus Ploumen. De vluchtelingenstroom en de oorzaken daarvan noemt zij "een van de belangrijkste onderwerpen van deze tijd".

Het totaalbedrag voor noodhulp komt nu op 160 miljoen euro, nadat het eerder al was verhoogd van 57 miljoen naar 120 miljoen. De verhoging is nu mogelijk doordat er vorig jaar minder vluchtelingen naar Nederland zijn gekomen dan verwacht.

Miljoenen voor opvang vluchtelingen in regio
Miljoenen voor opvang vluchtelingen in regio (Foto: ANP)