Landa wint eindelijk rit in Giro d'Italia, Quintana nieuwe leider

Mikel Landa heeft de negentiende etappe gewonnen. De Spanjaard van team Sky was bergop de beste voor zijn medevluchters Rui Costa en Pierre Roland. In de groep van de favorieten was Thibaut Pinot de beste. Tom Dumoulin is zijn leiderstrui kwijt aan Nairo Quintana.

Al snel na de start kozen drie renners de aanval. Later zouden er nog dertien aansluiten bij het drietal. De zestien kregen de ruimte van het peloton tot dat de ploegen van Quintana en Vicenzo Nibali het tempo verhoogde in het peloton.

Op dat moment zat Dumoulin achterin in het peloton samen met de andere Nederlanders Bauke Mollema en Steven Kruijswijk. Al snel was het peloton in stukken gebroken, waardoor Dumoulin met zijn ploeg moest achtervolgen. Het verschil tussen de twee pelotons was al snel een halve minuut.

In het voorste peloton zaten ook nog de ploegen van Ilnur Zakarin en Thibaut Pinot die voorin mee zaten. De samenwerking was goed tussen de ploegen FDJ, Katusha - Alpecin, Movistar en Bahrain Merida.

In het tweede peloton kwam de samenwerking van de Nederlandse ploegen. Trek-Segafredo, Sunweb en LottoNL-Jumbo werkte goed samen en konden de achterstand beperken tot één minuut. Met nog honderd kilometer te gaan moest de Sella Chianzutan beklommen worden.

In beide groepen hadden de knechten van de kopmannen al hun werk gedaan, waardoor de kopmannen zelf moesten achtervolgen. Onder leiding van Adam Yates, die ook in de achtervolgende groep zat werd het gat dicht gereden. Net onder de top van de klim kwamen de groepen weer bij elkaar.

Toen de groepen bij elkaar waren viel het helemaal stil in het peloton.Toen zou er een groep van zes man wegrijden met onder meer Rui Costa en Pierre Roland. Later zou er ook nog een groep van twaalf renners aansluiten bij het zestal. Bij de twaalf was ook bergtruidrager Mikel Landa aanwezig. De achttien kreeg 12 minuten cadeau, waardoor de vluchters mochten strijden voor de dagzege.

Luis Leon Sanchez begon samen met Rudy Molard aan de slotklim met een kleine voorsprong. Costa was de eerste die de oversteek kon maken. Landa maakte ook de sprong naar voren en liet al snel zijn andere medevluchters achter zich en zou uiteindelijk de etappe winnen.

Movistar begon met een strak tempo aan de klim, al snel moest de Nederlander Dumoulin een gat laten. Simon Geschke ploegmaat van Dumoulin kon door zijn hulp weer terugkomen, maar toen Bahrein Merida het tempo overnam van Movistar moest de rozetruidrager echt afhaken bij de groep van de favorieten. Ook Kruiswijk moest op dat moment lossen.

In de groep van de favorieten was Pinot de eerste die in de aanval ging. De Fransman van FDJ kreeg meteen een mooi gat en zou ook als eerste eindigen van de favorieten. In de achtergrond was het steekspel tussen Nibali en Quintana, waarvan Zakarin en Domenico Pozzovivo kon profiteren.

Aan de finish kon de rekening opgemaakt worden. Dumoulin verloor ruim een minuut op Quintana en heeft nu 38 seconden achterstand in het algemeen klassement. Nibali volgt op 43 seconden, terwijl Pinot op 53 seconden staat. Mollema blijft op plek zeven staan op 2.48 van Quintana. Kruijswijk is gezakt naar een tiende plaats.