D66 en ChristenUnie gaan niet onderhandelen

Er komt geen formatiepoging met daarin de partijen D66 en ChristenUnie. Dat maakten de fractievoorzitters van beide partijen, Alexander Pechtold en Gert-Jan Segers, dinsdagavond bekend na een gezamenlijk gesprek met informateur Edith Schippers.

De Tweede Kamerfracties van beide partijen gingen eerder dinsdag akkoord met het overleg. D66 en ChristenUnie verschillen vooral sterk van mening op medisch-ethisch vlak. Pechtold noemde eerder een coalitie met de ChristenUnie 'onwenselijk'. Segers noemde het D66-plan voor stervenshulp bij voltooid leven voor de verkiezingen een breekpunt, maar gaf gisteren aan open te staan voor een gesprek. CDA en VVD hadden bij Schippers al eerder aangegeven een formatiepoging met de partij van Segers te willen aangaan.

De inhoudelijke verschillen blijken toch te groot: "We hebben de tijd genomen maar we zijn er niet uitgekomen", aldus Pechtold. Segers gebruikt iets meer woorden: "Het gaat niet over persoonlijke verhoudingen. Maar we hebben gekeken wat er onder de streep overbleef. Toen hebben we elkaar diep in de ogen gekeken en gezegd nee, dit heeft geen zin."

Segers en Pechtold bij informateur
Segers en Pechtold bij informateur (Foto: ANP)