'Meisjes besnijden is een religieus recht'

In de VS loopt momenteel het allereerste federale proces tegen mensen die verdacht zijn van vrouwenbesnijdenis, sinds dat land dit verbood in 1996. De aangeklaagden geven aan dat het 'een religieus recht' is om kindertjes te besnijden.

Het proces loopt tegen twee dokters uit Detroit en één van hun vrouwen, die verdacht worden van de genitale mutilatie van twee zevenjarige meisjes. Ze zijn allen lid van de zogeheten Dawoodi Bohra-gemeenschap, een islamitische sekte die uit India komt.

De ene dokter, de 44-jarige Jumana Nargarwala, wordt beschuldigd van het besnijden zelf en de andere, de 53-jarige Fakhruddin Attar, van het laten gebruiken van zijn kliniek om de besnijdenis te voltrekken.

Naast het 'maar het is religie!'-argument zeggen de verdachten ook dat er helemaal geen sprake was van 'echte' besnijdenis. Ze zouden de genitalieën van de meisjes slechts 'hebben geschraapt' en klagen dat ze 'worden vervolgd voor hun religie'. De meisjes hebben beiden echter littekens en afwijkend uitziende vagina's.

Het feit dat genitale mutilatie van vrouwen nu eenmaal bij wet verboden is, lijkt er verder niet toe te doen voor het drietal. De twee meisjes zijn door hun ouders verboden om over het voorval te praten en moeten het omschrijven als 'gereinigd worden van wat extra huid'.

Eén van de twee gaf aan dat de ouders hen hadden verteld dat ze op 'een speciaal meisjesuitje' gingen die dag en dat ze na de ingreep 'nauwelijks kon lopen en pijn voelde helemaal tot in haar enkel.'

Het proces is net begonnen. Wanneer de uitspraak volgt is nog onbekend.