Turkije roept ambassadeur VS op het matje vanwege mishandeling door beveiligers Erdogan

Een paar dagen geleden schreven wij nog over de beveiligers van Erdogan die demonstranten in Washington mishandelden. Nu blijkt dat Turkije de Amerikaanse ambassadeur in dat land op het matje heeft geroepen. De omgekeerde wereld!

Het ministerie zei bij de diplomaat te willen protesteren tegen het "agressieve en onprofessionele" optreden van Amerikaanse ordebewakers tegenover het beveiligingsteam van minister Mevlüt Çavusoglu (Buitenlandse Zaken) en vraagt om opheldering.

De VS spraken eerder juist hun "zorgen" uit over het buitensporige optreden van Turkse beveiligers. Dat gebeurde nadat tijdens een bezoek van president Recep Tayyip Erdogan een vechtpartij was uitgebroken bij de ambtswoning van de Turkse ambassadeur in Washington.

De Turkse beveiligers gingen buiten het pand op de vuist met betogers, een aantal van hen werd zwaar mishandeld. Turkije gaf daarna de schuld aan demonstranten. Zij zouden banden hebben met de Koerdische PKK-beweging. De politiechef van Washington sprak juist over een "brute aanval"op vreedzame betogers.

Burgerjournalistieknetwerk Bellingcat heeft online de zoektocht geopend naar de identiteit van de Turkse beveiligers en hoopt ze voor het gerecht te slepen.

Turkije roept ambassadeur VS op het matje
Turkije roept ambassadeur VS op het matje (Foto: ANP)